fredag 25 december 2009

Recension av Rambo III

Rambo III
är ett måste för alla som älskar pyroteknik. En mer explosionstät film får man leta efter.
Filmen är amerikansk och i färg. Den är producerad 1988. Rambo III handlar om den före detta elitsoldaten John Rambo som dras in i det afghanska folkets frihetskamp mot det imperialistiska Sovjetunionen när han åker dit för att rädda sin kompis Överste Trautman.
Just denne Trautman står också för ett av de mer minnesvärda uttalandena i filmen. När han pratar med den sovjetiska militären säger han "Om ni hade kunnat er historia skulle ni veta att det här folket aldrig har gett upp inför någon. De dör hellre än underkastar sig en invaderande armé. Man kan inte besegra ett sånt folk. Vi har försökt. Vi har haft vårt Vietnam. Nu får ni ert".
I jämförelse med många andra amerikanska färgfilmer så porträtteras muslimska krigare på ett anmärkningsvärt sympatiskt sätt. Visst är deras kultur annorlunda, men deras karga exotiska grovhuggenhet är inte utan charm. Det är lite som om Rambo hade besökt Norrland, fast med ännu färre synliga kvinnor. En av filmens stora förtjänster är att man får en djupare förståelse för det Heliga Kriget, när en av de äldre mujaheddinmännen gripande berättar om frihetskampen.
Slutligen innehåller också filmen ett tankeväckande budskap mot användandet av barnsoldater. I en viktig sekvens ser man tydligt att deras entusiasm inte väger upp deras klumpighet, och de är i slutändan mer en belastning än en tillgång.

Inga kommentarer: