måndag 28 december 2009

Bra bjudmat

Igår var jag på Cecilia Ramstedts födelsedagskalas.
Cecilia bjöd på fin mat. Framför allt gillade jag att man kunde förse sig med deg. De flesta värdar väljer att bara servera denna delikatess i bakat tillstånd. Det tycker jag är synd. Deg är en lätt ölsmakande smårätt som ligger någonstans mellan röra och fast föda i konsistens. Den är mer mättande än vad man kan tro, så man bör se upp och inte äta för mycket. Men rätt doserad är den en försummad läckerhet i vår svenska matkultur.


Recept:
25 gram jäst
2½ dl vatten
2 msk olja
½ tsk salt
ca 5-6½ dl vetemjöl.
Blanda ihop alla ingredienser tills konsistensen känns som brösten på en delvis ruttnande drunknad kvinna.

OBS! Detta är ingen bra mat för glutenallergiker.

Deg, gröna linser, morotssallad och hommous.

Inga kommentarer: