Alldeles nyligen har jag insett storheten med lammkorv. Den enklaste av rätter kan vara förtrollande god. I min favoritköttaffär på Ystadgatan har de billig lammkorv som är så god att man nästan svimmar. Vardag och fest smälter samman i lättåtkomlig lycka. Jag hälsar framtiden med ett leende. ÅRETS RÅVARA: LAX
Rökt lax i Simrishamn, på konstrundan.
Det råder ingen tvekan om att 2010 var laxens år. Jag och Marja upptäckte tidigt styrkan med lax i tunnbrödsrulle med pepparrotsvisp och bladspenat. En uppfriskande start på morgonen.
Laxen är också central i min och Marjas ständiga sushifavorit Earthquake på Dalaplans utmärkta sushirestaurang Chill Out.
Laxen var också inblandad i en av årets verkliga höjdpunkter: på Marjas födelsedag besökte vi Laxbutiken vid Falkenberg, och gick loss på de små delikatesserna. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. ÅRETS MATRESA:
Dessa ostron gav mig magknip. Det var det förstås värt.
Londonresan i juni gav ett några kulinariska höjdpunkter. Michelenbelönad lunch och sushi i världsklass, bland annat. Henrik Jönsson lotsade mig på livsnjutningens färd.
ÅRETS MEST PRISVÄRDA:
Jag älskar smörgåstårta. Folk som är osäkra på sig själva vill gärna definiera denna maträtt som "bonnig", men vi som har en välförtjänt stabil självkänsla vågar erkänna att det är väldigt gott. Även om vi delar smak med underklassen i detta fall.
Kafékedjan Mormors kafé lämnar en del att önska när det gäller inredning och atmosfär. Men deras smörgåstårta i portionsstorlek gör att man vill komma göra ett besök emellanåt. Åter igen visar laxen hur viktig råvara den är. Ett lika bra alternativ till smörgåstårtan är dessutom laxbakelsen.
ÅRETS ROCK'N'ROLL
På systrarna Floreks födelsedagsfest kastade man tårta på varandra redan innan folk var fulla.
Det vittnar om ett respektlöst förhållande till mat. Fast på ett bra sätt. Tufft. ÅRETS VISUELLA UPPLEVELSE:
Den självklart viktigaste mathändelsen förra året var att jag smakade surströmming. Läs mer om det här.
Jag har inte ätit surströmming igen. Men det har hänt två eller tre gånger att jag har känt mig pyttelite sugen.
Andra kandidater i denna kategori var att jag lyckades äta mig mätt på sushi och att jag hittade ett knäckebröd som inte bara kändes okej att äta, utan som jag faktiskt tyckte var jättegott. ÅRETS MEST EFTERLÄNGTADE
I december tänkte jag att jag kunde spara lite pengar genom att laga en måltid som var inspirerad av en av restaurangens rätter. Glasnudlar med kycklinglever. Resultatet: helt okej. Det var gott. Men inte lika gott som på restaurangen. Och eftersom den innehöll många lite udda ingredienser som jag sällan använder så blev det inte billigare att laga hemma. Inte när man äter ensam, i varje fall. ÅRETS "INTE SÅ BRA FÖRSÖK".
Men jag ignorerade alla mina onda aningar och fortsatte min spontana matlagning.
Det smakade pecka.
Som tur var så helgarderade jag med en entrecóte också. ÅRETS "VET INTE OM JAG GILLAR DET ELLER EJ"
Än idag kan jag fortfarande inte bestämma mig för om jag tyckte det var gott eller inte. ÅRETS MEST FÖRBISEDDA
Jag älskar tunga, men i år väntade jag alldeles för länge med att äta det. Jag bättrade mig på det yttersta. Med ett fåtal dygn kvar av det gamla året hittade jag billig gristunga i Matdax i Hökarängen. Tyvärr tillagade jag den lite oskickligt. Koktiden blev för kort. Det smakade lite... som att ha ganska rå gristunga i munnen.
Ja, detta var sannerligen laxens år!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar