tisdag 29 september 2009

Oslipat Swingers Night

I lördags hade Oslipat höstens första experimentkväll nere i källaren på Tangopalatset.
Vi kallade kvällen Oslipat Swingers Night.
Vi upprepade ett experiment som vi gjorde för två år sen. Experimentet går ut på att vi byter material med varandra. Man framför någon annans skämt. På sitt eget sätt. Man gör en cover.

Elin Nordén tolkar Marcus Johansson.
När man gör en cover kan man välja att ligga originalet. Som Faye Wong. Hennes versioner av västerländska hits låter exakt som originalet. Fast på ett språk utan hårda konsonanter.

Nils Lind tolkar Elin Nordén.
Men man kan också välja att göra en version som på ett radikalt sätt skiljer sig från originalet. Joe Cocker plockade den töntigaste Beatles-låten han kunde hitta. Skrev om allt förutom själva orden, lade till all sin sex appeal och framförde den på världshistoriens viktigaste rockfestival. Resultatet blev riktigt skitnödigt.

Cecilia Ramstedt tolkar Nils Lind.
Men när en artist tolkar en annans artist verk på ett personlig sätt så kan resultatet också bli helt fantastiskt. Ett samarbete på distans. Något nytt skapas.
Och oavsett hur resultatet blir så är processen utmanande och kreativ för konstnären. Därför är Oslipat Swingers Night ett experiment som tål att upprepas.


Valle Westesson tolkar Tomas Högblom.
En annan viktig anledning till att göra om experimentet är att det blir otroligt roligt både för publik och komiker.
Den här gången var det delvis andra komiker än första gången. De som deltog i experimentet var:
Teresa Tönisberg
Elin Nordén
Nils Lind
Cecilia Ramstedt
Tomas Högblom
Valle Westesson
Jesper Rönndahl
Kringlan Svensson
och jag.


Jesper Rönndahl tolkar Valle Westesson. Här bjussar han på en gest som är enkel att sätta en snuskig bildtext på. Prova själv!
Andra som har bloggat om kvällen:
Mats Andersson
Elin Nordén


Fotnot: Vi kommer att fortsätta ha experimentkvällar på Oslipat med jämna mellanrum i höst. Även i fortsättningen kommer vi inte att göra någon PR för dem. Det enda sättet att bli inbjuden som publik är genom att gå med i Oslipats Facebookgrupp eller genom att sätta upp sig på Oslipats e-postlista.
Inga kommentarer: