torsdag 10 september 2009

Oslipat Svart 1

Svart är det nya svarta. Nu vet vi att det är så.
Innan föreställningen märktes det att alla var väldigt laddade. Kringlan sa att han var nervös. För första gången på mycket länge. "Men jag har en bra känsla inför den här kvällen", sa Kringlan. "Och det brukar vara bra". Ja. Det brukar det. Men just dessa förväntansfyllda kvällar riskerar också att bli västgötaklimax. Vi såg varandra i ögonen, nickade med lågmält allvar, och gick mot vår uppgift.

Samling innan föreställningen. "Be careful out there".
Det började inte jättebra. Det var problem med ljudet och Fritte lät som en uruk-hai redan innan han gjorde sin uruk-hai-imitation. Som tur var så funkade min mick okej, så den kunde användas resten av kvällen.
Den svarta säsongens första komiker var Shahin Dehghani. En händelse som ser ut som en tanke. Shahins svarta humor kändes som en rivande initieringsrit. Mest uppskattat blev hans skämt om Reclaim the streets. 33 år efter ockupationen av Victoriateatern är Möllevången mogen för självironi.
Rebecca Vinterbarn Elg pratade sen om preventivmedel. Det var härligt att åter se Rebecca på Oslipats scen. Hon har gjort en liten paus från standupen de senaste två åren. Jag hoppas hon ska få blodad tand nu och fortsätta.
Tomas Högblom intog scenen efter Vinterbarnet. Publiken älskade honom, och det var välförtjänt. Han var genialt rolig. Måtte han dö i förtid så att han kan bli kultförklarad och mytologiserad.

Först ut säsong svart: Shahin Dehghani.
Efter Tomas Högblom var det Cecilia Ramstedts tur. Hon hoppade in med kort varsel för att ersätta Embla Löw Larsen som insjuknat i någon form av influensa. Cecilias humor levde också upp till säsongsfärgen. Hon har skrivit väldigt bra material under sommaren. Tack vare Ödet slapp Oslipatpubliken vänta tills december på att höra det.
Ahmed Berhan avslutade första akten. Med all den energi han är känd för. I pausen kom det fram en man från publiken som frågade mig om komikerna fördelats tider, eller om de fick köra tills skämten tar slut. Jag berättade att de får en given tid. "Då lyckades han den siste trycka in flest skämt på sina minuter" sa mannen. Och det uppskattades mycket av publiken. Ahmed fick höra publikens jubel när han steg av scenen.

Cecilia Ramstedt surfar goth-porr och Ahmed Berhan spelar fickpingis.
Andra akten började med att jag klev upp och pratade lite med publiken. De var artiga. Jag var taskig tillbaks. Stand up comedy.
Agneta Wallin tog hand om första halvan av andra akten. Äntligen fick vi se henne på vår scen! Agneta har otroligt intelligent humor. Hon har en förmåga att skriva den sortens satiriska skämt där budskapet dyker upp i själva punchline, i sista ordet på meningen. Otroligt snyggt. Och väldigt roligt. Tyvärr uppstod lite problem med ljudet när Agneta körde sitt set. Men som det proffs hon är så gjorde hon förstås en rolig grej av det.
Kvällens sista komiker var Kristoffer "Kringlan" Svensson. Sveriges svar på Woody Allen. Om man ser till hans privatliv. Kringlan gjorde förstås ingen besviken. Hans skämtskrivande är i världsklass, och hans persona fulländar komiken.

Kringlan på scen. Från lönnmördarvinkeln.
Efter föreställningen var det många som sa att det här var den bästa Oslipatföreställningen på mycket länge. Att vi nu hade ställt fram småborden framför scenen gillades av de flesta. Men nästa gång vi gör det ska vi ha mer utrymme mellan borden. Fast nästa gång har vi inte borden där. För då kommer Magnus Betnér och av girighetsskäl ska vi ta bort borden för att trycka in fler människor.
Publiksiffrorna på den här premiärkvällen var bra. Det brukar vara färre än vanligt direkt efter sommaren, men tack vare uppmärksamhet i pressen hade vi lika många besökare som vanligt.
En sak som vi så klart inte alls är nöjda med var ljudet. Det ska vi fixa till nästa gång. Det känns väldigt dumt. Vi har ju haft problem förr. Och sen har vi löst problemet. Men nu kommer det tillbaks. Det är som problemet med glödlampor som jag har i min lägenhet. Jag har ju bytt. Inte fan ska jag behöva byta igen något år senare.
Agneta Wallin och Magnus Talib.
Efter föreställningen gick vi så klart till Tröls. Det är dit man går för att frottera sig med andra komiker och delar av publiken som också känner för att runda av kvällen.
Och sen rundar man ju av kvällen ännu mer, på Debaser. Det är så vi gör i Malmö.

1 kommentar:

Tomas sa...

Tack för allt smickret och inte minst den viktiga informationen, det är alltid bra att veta vilka som vill att man ska dö.