lördag 25 april 2009

Oslipat gul 6


Henrik Elmér

Oslipat gul 6 var en fin kväll. Stämningen var personlig, nästan intim.
För första gången hade vi äran att introducera Henrik Elmér för vår publik. Det är inte alla som vet i hur stor tacksamhetsskuld alla den nya generationens komiker står till Henrik. Henrik Elmér är mannen som introducerade smart och surrealistisk humor på ståuppscenen i Sverige. Och på det sättet var han ett decennium före sin tid. Man kan likna honom vid Andy Warhol. Alla vi andra är bara sorgliga amatörer, som Basquiat.
Jag var konferencier. Fritte gick upp som första komiker och testade nya skämt som var riktigt roliga. När han var färdig gick underbarnet Nicklas Perslow upp och gjorde bra ifrån sig. Han blev avlöst av Frittes gamle vapendragare i krogshowsammanhang: Magnus Erlandsson. Jag älskar Magnus. Han har en härlig stil. Han är framstår både som småcynisk och lite naiv samtidigt. Första akten avslutades fenomenalt av Anna Granath. Grymt proffsig.
I pausen drack folk öl och pratade om humor.
Min kortfilm Pappa Mamma fick inleda andra akten. Sedan uppträdde Marja Nyberg för första gången på Oslipats scen. Jag såg henne för första gången på Bajsnödigt för ett par månader sedan och gillade henne genast skarpt. Hon har en väldigt egen stil. Hon påminner lite om en nyvaken Per Oscarsson. En mycket bra inledning till kvällens huvudnummer: Mäster Elmér.

Inga kommentarer: