
Fritte vid sitt skrivbord.
Notera alltså att om jag någon gång inom de närmaste månaderna nämner för dig att jag jobbar på SVT så är det numera ingen lögn.
Jorden Runt är
Kung Kobra kom trea, fast det var flera lag som kom tvåa, så egentligen kom vi väl femma. Det var ungefär 20 lag som tävlade. Vi är nöjda men inte stolta.
På Gatan: Kristoffer Svensson, Cecilia Ramstedt och Joel Fohlin.
Oslipat körde sin tredje säsong, Orange, och klubben hade på grund av publiktrycket tvingats flytta in i Jerikos konsertlokal. Innan dörrarna öppnades ringlade sig kön ända bort till Bergsatan, över övergångstället, och in på andra sidan av Spångatan. Stämningen hos publiken var alltid förväntansfull och kärleksfull, som vid en kristen orgie. Marcus och Fritte drev Oslipat med en smittande glädje. Det här var flera år innan den upphovsrättsliga striden om namnet Oslipat skulle tära på deras psyke så hårt.
Komikerna på scen var hjältar. Antingen för att de var roliga, eller för att de vågade försöka.
Det var en tid att födas på nytt.
Alla de klassiska malmökomikerna levde fortfarande på den här tiden. En del av dem hade inte ännu börjat med standup, men de fanns i närheten eller i periferin, och historien hade inte skrivits på samma sätt utan dem. Det finns en plats i mitt hjärta för var och en av dem. Jag tänker ofta på Tomas Högbloms ord. Det var ungefär vid den här tiden som han sa att "det riktigt fina med att börja med standup är alla vännerna man får". Vi var många som kunde nicka instämmande.
Framtidstro är något som man inser i efterhand att man har haft.
Så länge man har framtidstron är den självklar. Och vi som var alldeles nya på ståuppkomikens fält behövde aldrig tvivla på att framtiden var vår.
Vi var så klart helt odrägliga, precis som alla nyfrälsta människor är. Vi pratade, skrev och tänkte standup dygnet runt. Vi sökte på nätet, vi gick på klubbar och vi gav varandra feedback. Vi hade inget att förlora, och vi gav allt vi hade. Det gav resultat, och under den här perioden kunde vi fortfarande se dramatiska framsteg i vår utveckling från vecka till vecka.
Det blir lätt abstrakt när man försöker beskriva det förgångna.
Hur var det, egentligen, att befinna sig mitt i händelsernas centrum denna förtrollade vår?
Minnesbilderna fladdrar som skuggor från ett stearinljus.
Jag minns hur Erik Börén på Gatan Bar, berättandes en kort anekdot om vad som hände när han gick hem från Gatan Bar förra veckan.
Jag minns spontana efterfester hos Ramstedt och Kringlan.
Det alltid fanns vin. För mycket. Men inte för för mycket.
Oslipats tältprojekt. Ett stort partytält med 200 människor på St Knuts Torg.
Robin Paulssson på Gatan
Nervösa komiker rabblar text i kök och i trappa, Oslipat har fortfarande ingen loge.
Kristoffer Appelquist berättar engagerat om sina nya äventyr med Bobbo Krull.
Tomas Högblom försöker sälja lite gamla seriealbum.
Erik Börén skaffade sig en guldfågel.
Linn Edlund ritar på en teckning innan föreställningen på Jerikos bardel.
Alla bloggar. Om sina framträdanden.
Det snackas mycket om att Gatan ska skaffa sig en röd lampa.
Kristoffer Appelquist
När jag nu tänker på denna tid så känns det som att jag fortfarande är där. Att det inte är en tid som passerat, utan att det är en plats som jag kan besöka. Det finns evighet i varje känsla av lycka.
Men på ett mer konkret plan vet vi vad som hände sen. Uppgångarna och motgångarna. Det långsamma slutet.
Jag kan inte låta bli att undra om inte Malmövågen hade kunnat finnas kvar. När jag nyligen träffade Erik Börén ställde jag den här frågan. Hans svar svider lite:
-Det är många som säger att Malmövågen dog med Andra Stora Depressionen, men det är bara delvis sant. Problemet var att så många av komikerna tog sin tillflykt till reklamindustrin. Det är verkligen ironiskt nu i efterhand att de trodde att den branschen skulle vara tryggare.
Och en del gick det lite för bra för. Det finns inga rika komiker. Tomas Högblom sa alltid att man skulle investera när kursen var som lägst, och det lyckades han ju verkligen med. Senast jag såg honom satt han på Heathrows Business Lounge. Jag tror inte han såg mig.
Texas. Fredrik Fritzsons hund.
Rockpoeten Fredrik Fritzson är oftast förtegen om vad hans texter handlar om. Och han vill inte heller kommentera texten till Puer Aeternus, som finns med på hans genombrottsplatta. Men Anders Johansson, som producerade Fredriks tidiga skivor tvekar inte:
-Puer Aeternus handlar om den där tidiga tiden med Malmövågen. Det råder ingen tvekan om den saken.
Minns du att jag sa, det känns så lätt, på nå't självklart sätt?
Minns du hur du sa, så kan det va’, och det är väl bra.
Minns du hur du sa, men det vi har, det stannar aldrig kvar
Minns du hur jag sa, du har nog rätt, men jag blir aldrig mätt
Minns du hur jag sa, du verkar svår, ska vi mäta sår?
Minns du hur du sa, nej det vår va', för nu är allting bra
Igår trodde jag att jag höll på att bli friskare, men idag är det bara sämre igen.
Influensa är en parad av sjukdomar. Idag marscherade Halsont-sektionen in. Vägen var redan preparerad med snor, slem och hostattacker. Perfekta förutsättningar för att jag ska känna Tusen Nålar-smärtan i svalget maximalt antal gånger.
Det började med frossa i söndags kväll. Sedan fortsatte det med att jag tyckte att The Hot Chick (med Rob Schneider) faktiskt var riktigt rolig. Det kan ha berott på att jag hade 38,9º feber. Kanske gick min feber ner något sen, för när handlingen i filmen kommit igång tyckte jag att den var provocerande usel.
Igår låg jag i coma hela dagen.De senaste dagarna har jag och Pelle Holmgren ägnat timmar åt att skämma bort oss själva. Kaffe med varm mjölk. Enstaka glas whiskey. Till och med vars en cigarr.
Men framför allt har vi sett en av världens bästa TV-serier. Brideshead Revisited. Pelles projektor gör verkligen serien rättvisa, och det vore en synd om vi inte gjorde vad vi kunde för att få en smak av det lyx och överflöd som seriens karaktärer lever i.
Det fanns en tid när britterna var bäst i världen på att göra TV-serier. Precis som skaparna bakom The Wire så förstod de att lita på sin publik. Ett långsamt tempo gör inte historien ointressant om varenda filmruta är full av liv. Vi behöver inte tillbakablickar eftersom man som tittare minns det som hänt tidigare i serien nästan lika starkt som om det var ens egna minnen. Det sägs att filmskaparna inledde TV-projektet med att försöka förkorta romanen (som är skriven av Evelyn Waugh). Men de insåg att boken var omöjlig att filmatisera om inte varenda stycke fick vara med, och det slutade med att de gjorde en elva timmar lång TV-serie istället för en betydligt kortare miniserie. Jag tvivlar på att det var helt omöjligt att korta ner historien. Men jag tror inte att resultatet hade blivit lika bra om man hade gjort det.
Historien i Brideshead Revisited går vingligt framåt, och är precis som livet helt oberäkneligt. Men precis som i livet är det lätt att få en känsla av att det som händer är ödesbestämt, när man betraktar det i efterhand.
Jag vaknade kvart i tolv idag. Jag förbannade mig själv eftersom jag insåg att jag omöjligt kunde hinna till dagens inplanerade Sherlock Holmes-spel på Wienska palatset. Pelle Holmgren har varit duktig och fått tag i många spel på e-Bay, ett Sherlock Holmes-spel och ett par andra i samma format fast med andra karaktärer. Vi har snart tillräckligt med spel för att kunna spela fram till pensionsåldern. Tanken på det gör mig lycklig, eftersom jag fortfarande tycker att den här sortens spel skänker högsta formen av glädje. Det finns inget roligare man kan göra. Ingenting.
Därför blev jag arg på mig själv när jag upptäckte hur bakfull jag var. När jag försökte stiga upp gick det inte. Jag var alltför bräcklig.