torsdag 19 augusti 2010

Hip hop for president

Jag tycker det känns härligt spejsat när en nöjesprofil bestämmer sig för att bli President för ett helt land. B-skådisen Ronald Reagan och muntergöken Václav Havel kan nu få sällskap av Wyclef Jean, som ställer upp i valet i Haiti. Jag har inte läst så mycket om det här, men jag antar att ingen förväntar sig någon jordskredsseger.
Det känns som en komedi som Kanal 5 visar nattetid. En hiphopartist blir president.
Lagförslag 1: Legalize it.
Lagförslag 2: Chill!
Jag kan lätt se framför mig Dave Chapelle i huvudrollen, och Bernie Mac i en heltokig biroll som kompisen som får bli Minister of breaking it down. I början är filmen ganska rolig, med bland annat en scen där militären måste lära sig att göra high five istället för honnör. Men sen mattas filmen av. Tjugo minuter innan slutet kommer en nyckelscen där Dave Chapelle av misstag råkar hamna i slummen och får se fattigdomen med egna ögon. Han mognar som människa och åker hem till presidentpalatset och river ner kampanjaffischerna där det står "Fight for your rights to party". Nu gör han upp med hiphopkulturens ytliga materialism, och sjunger in en ny låt: "What comes around goes around" -en låt som handlar om att alla mår bäst av att ta hand om varandra. På det sättet samlar han lyckas han samla ihop tillräckligt mycket pengar i välgörenhet att ett nytt barnsjukhus kan byggas. Tack vare det här inser den skitsnygga romantic interest-tjejen (Zoë Saldana) att huvudpersonen har växt som människa. Hon tar tillbaks honom, och allt är frid och fröjd.
Andra höjdpunkter i filmen är cameos av enstaka hiphopartister. Kanske inte de hetaste, men ändå riktiga namn som LL Cool J och Lil Bow Wow.
Om man inte orkar hålla sig vaken på natten kan man hitta dvd:n i fyndboxen på Lidl. Fyra filmer för 100. Eller kolla in Aktuellt i november när Haiti går till val.