måndag 16 januari 2012

MATKRÖNIKA 2011

2011 var ett mycket bra matår. De riktigt stora topparna har varit många. Förra året fick jag uppleva flera smaker som kliver rakt in på mitt livs tio-i-topp-lista. Jag tackar livet.

ÅRETS NYHET

Blomkålscappucino
Smaka på ordet. Men smaka ännu hellre på en blomkålscappucino.
Kan det vara det godaste jag någonsin haft i min mun?

ÅRETS RESTAURANG

La Cucina Italiana
Årets restaurangupplevelse måste så klart bli mitt och Marjas besök på La Cucina Italiana i Göteborg. Det är alltid trevligt att äta tills man vill kräkas. Men den här gången var det en overkligt härlig upplevelse. Det var här jag smakade blomkålscappucinon. Och det var här jag lät mina mindervärdeskomplex ackompanjeras av kammussla och grismage. Läs mer här.



ÅRETS SPONTANA RESTAURANGBESÖK

Johan P
En sen söndagskväll i oktober var jag och Marja lite hungriga och ville hitta något att äta. Vi tog bilen ner till de centrala Malmö. Bara för att finna att nästan alla restauranger var stängda. Hårddraget kan man säga att vi fick viälja mellan McDonalds och Johan P.
Jag är väldigt glad att vi unnade oss Johan P. Deras skaldjurstallrik var underbar. Jag har aldrig ätit så god hummer innan. Plötsligt förstod jag varför hummer anses vara sådan fin lyxmat. När den serveras rätt, med bra kvalitet och utan konstigheter, så är det en himmelsk smakupplevelse.



ÅRETS KOCK

Evelyn Mok
Motivering: För att hon spontant, enkelt och chosefritt snabbt lagar till en härlig måltid som kan tävla med bra restauranger efter att hon sagt "Är ni hungriga? Jag kan se vad jag har i kylen."



ÅRETS HATOBJEKT

IKEA
Jag har varit på IKEA-restauranger tre gånger i år. Första gången tänkte jag "Det här är väl rätt prisvärt". Efter att ha ätit maten var jag beredd att ompröva den tanken. Men det kändes ändå rätt okej. Men andra gången insåg jag att det maten var långt ifrån prisvärd. Hela idén med prissättningen är att de tar betalt för varje liten del av måltiden separat. Om man ska ha något som liknar en komplett lunchmåltid får man betala ungefär vad man brukar betala för det. Fast istället för schysst mat får man skolmat från Grisland.




ÅRETS COMEBACK

Äggsallad
Skapar storartad harmoni tillsammans med väldigt mycket annat. Len och vänlig. Tar inte plats. Men kan också stå på egna ben.
Här sedd tillsammans med kräftstjärtar. Foto: Marja Nyberg.


ÅRETS RÅVARA

Rödbetan
Lika självklart som att 2010 var laxens år, så har rödbetan en ohotad ställning som Årets Råvara 2012.
Den trendade på restaurangerna. Och den fick min fulla uppmärksamhet när jag åt den i rökt skick på Aarts Mat & Dryck. Där serverades den med chevrécreme. Smakerna inte bara gifte sig med varandra. Jag fick vara med på deras bröllopsnatt, när de startade en blodslinje mot framtiden. Det kan ha varit det godaste jag har haft i min mun.
Rödbetor med chevrécreme på Moriskan. Ej rökta, tyvärr.


ÅRETS GRILL



Regnbågsforell
Det är sällan jag äter hel fisk eftersom jag är hyperkänslig mot att få deras ben i munnen. Mina kräkreflexer protesterar som en pubertetsunge på husvagnssemester. Därför är jag glad att jag har hittat regnbågsforellen. Den har stora ben som ger mig en sportslig chans att lyckas pilla bort dem.
I grillat skick var det fantastiskt gott. Som bonus får man i slutändan en uppäten fisk som gör att livet lite mer känns som en tecknad film.




ÅRETS DRYCK

Starksprit
Det kommer en punkt i livet där man som människa måste bestämma sig för att växa upp. En dag då man lämnar öl och vin bakom sig i festsammanhang, och kostar på sig starksprit. För att det är godare. Och bättre.

Brita och Max. Hjälpte mig flytta in. Fick starksprit.



ÅRETS MEST TÅLAMODSPRÖVANDE

Lidls engångsgrillar
Jag brukar tala mig varm för engångsgrillar. De är inte helt optimala för miljön. Men det kompenserar dem genom bekvämlighet.
Min erfarenhet är att de brukar ge ett gott resultat. Men efter att ha använt Lidls engångsgrillar känner jag att min tilltro till dem krisar. Jag kan få ut mer värme från min armhåla än vad jag fick ut av Lidls engångsgrillar. Efter att ha kämpat i en och en halv timme fick jag avsluta jobbet i ugnen.
Om man inte kan lita på att Lidl står för kvalitet, vad kan man då lita på?

Fin yta. Rått inuti.


ÅRETS MINST PRISVÄRDA

Hembeställd Pizza Hut-pizza
Jag gillar onlinepizzas koncept. Tack vare att man nu överallt kan få hemkörd pizza hjälper de oss att göra verkligheten mer lik amerikansk film. En sen kväll förra året kände jag mig hungrig som en varg som är mycket hungrig. Jag kände att en vanlig pizza inte skulle räcka till. Därför beställde jag från Pizza Hut. Deras tjocka botten är i vanliga fall ett handikapp i mina ögon, men den här gången var det en tillgång. Det jag inte visste då, men som jag bittert fick lära mig, är att Pizza Huts Normalstorlek är en barnportion. Jag var inte mätt när jag gick och la mig i min säng.





ÅRETS ETISKA STÄLLNINGSTAGANDE

White glove society
I Fallout New Vegas trivdes jag på Ulta-Luxe. Jag uppskattade att casinot och hotellet gjorde allt för att sätta guldkant på tillvaron, även om världen runtomkring låg i atomskadade ruiner. Och med tanke på vilken hög standard deras restaurang visade, så hade de väldigt snälla priser också.
Men när det sen visade sig att deras mystiska kötträtter bestod av råvaran människa så tog jag klar ställning. Det här var inte okej.
Visst var jag nyfiken. Visst lekte  jag med tanken på att smaka. Men i slutändan valde jag ändå att rädda kvällens huvudrätt ur knipan. Med fara för mitt eget liv, ska tilläggas. Ni behöver inte tacka mig.




ÅRETS SÅ-HÄR-GÅR-DET-NÄR-MAN-FÖRSÖKER-LAGA-MAT-NÄR-MAN-SAMTIDIGT-SPELAR-SITT-NYINKÖPTA-SKYRIMSPEL

Ska föreställa kycklingnuggets


ÅRETS KAN-INNEHÅLLA-SPÅR-AV-ONDSKA

2 kommentarer:

Tomas sa...

Medryckande, informativ och underhållande läsning. Ser fram emot nästa års krönika.

Mariel sa...

men asså.. köttbullarna då?! det är väl prisvärt!