lördag 30 januari 2010

Arbetet bakom


Malmö Komedifestival IV


Valle Westesson, Nils Lind, Fritte Frizson, Johannes Finnlaugsson, Jörund Larsen, Simon Svensson, Kringlan Svensson, Tomas Högblom, Marcus Johansson, Jonatan Unge, Cecilia Ramstedt, Josefin Johansson och Jesper Rönndahl.
Igår hade vi ännu en självgod kväll med Malmö Komedifestival på På Besök. Ryggraden var som vanligt skojbråk och internskämt.
Men det var faktiskt helt fantastiskt trevligt. Om stämningen är lika fin i Himlen kan jag tänka mig att bli kristen.

onsdag 27 januari 2010

Reklam



På söndag. Läs mer här.

söndag 24 januari 2010

Höjdpunkten på SVT:s firmafest

John Houdi kör sitt paradnummer. Det teckentolkas. Jag kan inte låta bli att undra hur många döva som stannar kvar och kollar och tänker "det här är bra skit". Med tanke på att John Houdis gör buktaleri.

fredag 22 januari 2010

Fråga Marcus

Sedan ett par dagar finns jag på humorsajten Rikets Sal. Jag svarar på frågor om sex, samlevnad och drömtydning. Det är inte så svårt som det verkar. Du kan läsa mina inlägg här.

torsdag 21 januari 2010

Extramaterial till Succéduon

Som filmfantast och vit TV-knarkare var det förstås underbart att få vara med i ett avsnitt av svensk TV:s just nu roligaste serie: Succéduon. Inspelningen gjordes i maj, och det var i särklass den roligaste filminspelningen jag har varit med om.
Vad är då bättre för en gammal film- och TV-nörd än att få vara med i serien?
Jo, att bli bortklippt så klart. Och det blev jag så att det visslade om det. Jag hoppas att de här scenerna blir extramaterial på dvd:n. Då vet jag att mina gelikar sitter och kollar på det med extra stort intresse.
Det här är vad de kan se:


Det Marcusfria avsnittet kan du se ikväll på tvåan klockan 21.30!

onsdag 20 januari 2010

Arne Anka och framgången

Här är andra, och sista, delen av mitt Arne Anka-projekt.
Idén fick jag av att Kristoffer Appelquist satt hemma i Värmland och skrev om 91:an Karlsson. Han gav 91:an en mörkare klangbotten genom att placera 91:an i det konflikthärjade Balkan. Vi gjorde dessa serier för ganska länge sedan, och det ser tyvärr ut som att Kristoffers alster har gått förlorat. Jag hoppas att han gör nya istället.
Jag hade också helt glömt bort dessa serier tills igår när jag hittade dem i en urgammal bildmapp. Jag gillar den här sista Arne Anka, eftersom den har något viktigt att säga.

tisdag 19 januari 2010

Arne Anka och passiv rökning

På nittiotalet gillade jag Arne Anka väldigt mycket. Jag tyckte att den var fint tecknad och rolig. Charlie Christensens förhållningssätt till copyrightlagar och upphovsrätt kändes oerhört fräsch, rent av före sin tid.
Men jag ogillade förstås att serierna romantiserade rumlartillvaron och förhärligade alkoholkonsumtion. Därför tog jag mig friheten skriva om ett par av serierna, så att även ungdomar kan läsa dem.

måndag 18 januari 2010

Det bästa jag har gjort

Den här musikvideon till Björns vänners låt Kvar på film gjorde jag 2002. Den väckte mycket olika reaktioner. En del, däribland ZTV:s musikchef Tony Zoulias, ville kalla den genial. Andra människor såg den med ett ansiktsuttryck som vittnade om att de tyckte att det var lite pinsamt att de hade råkat hamna i samma rum som regissören.
Själv tycker jag kort och gott att det är det bästa jag har gjort, alla kategorier.

Bäddat för trubbel

Det finns ord som får mig att alltid stanna upp och tänka efter innan jag använder dem. Risken för sammanblandning är för stor. Menar jag sociolog eller menar jag socionom?
Jag är rädd att jag en dag ska begå ett fruktansvärt misstag. Att jag hamnar i en situation där jag intervjuar en arbetstrött kedjerökande soctant och kräver att hon ska förklara varför det finns så mycket renoverings- och inredningsprogram på TV just nu.
Eller att jag skickar ut en långrandig akademiker till en arbetslös ensamstående fyrabarnsmamma, och att det slutar med att akademikern ägnar timmar åt att förklara för henne att hon är en del av en struktur och att hon bara bidrar till den strukturen om hon fortsätter att köpa Amelia.
Kan vi inte ändra ett av orden? Snälla.

lördag 16 januari 2010

Smartare än en femteklassare

Are you smarter than a fifth grader?

En väldigt bra programidé som har resulterat i ett av de allra tråkigaste programmen på TV.
Vem vill bli miljonär möter Vi i femman. Det som är genialt med programmet är att barn korvstoppas med information dagligen i skolan som de hinner glömma innan puberteten kommer. I kombination med att vuxna har en självuppfattning som säger att de vet mer än elvaåringar.
Bäddat för skratt. Ändå är programmet oftast urtråkigt. Kanske beror det på något programmets estetik. Eller att tempot är så långsamt att målarfärg hinner stelna innan den tävlande svarar. Eller att de har hittat så odrägligt lillgamla barn att den lille killen i Jerry Maguire framstår som värsting.
I titeln hänger jag upp mig på ordet "smartare". De menar förstås "mer allmänbildad". Jag skulle vilja ta över showen, behålla namnet, och utsätta de tävlande för till exempel följande test:
-låt de tävlande vara med om en anställningsintervju och låt dem svara på frågan "vilka är dina sämsta sidor".
-gör Solomon Aschs klassiska grupptrycksexperiment med de tävlande. Fortsätt sen med att erbjuda de tävlande en cigarett och säg att alla andra röker, så man är ju tönt om man inte gör det.
-låt de tävlande köpa en TV-apparat. Erbjud ett års extra garanti för endast 200 kronor.
Sen kan vi börja snacka om vem som är smartast.
Bara för protokollet: Jag kunde frågan här ovan i videoklippet. Jag hade kunnat vara dollarmiljonär idag.
Men om programmet hade sett ut som jag föreslår så är risken stor att jag skulle gå tomhänt därifrån.

fredag 15 januari 2010

Jorden Runt i bilder

I onsdags var det åter dags för Sveriges viktigaste humorklubb: Jorden Runt. Det här är vad du missade om du inte var där:


Ett dansband.


Niklas Hansson.


En skådespelare intervjuades av Valle.

En bolltrixare!

En limerickman!

Spelteoretikern Pelle Holmgren med sina vackra assistenter Lista Petri, Markus Karlsson och Hans Appelqvist.

Josefin och Jesper tittade på TV.

En poet!. Känd från filmen Festivalgeneralen.
Kanske hände det fler saker som jag glömt att nämna här. Men i så fall var det nog inget som man inte brukar få se i vår underbara lilla Malmövärld av humor.

torsdag 14 januari 2010

Still Alive

Jag tyckte att jag hade hittat den bästa covern av Portals slutsång Still Alive. Det visade sig att den som framförde den var ingen mindre än låtskrivaren själv, Jonathan Coulton. Tydligen har han nått popularitet på internet genom att skriva nördiga texter, som en slags trubadurernas Patton Oswalt.
Har du hittat en bättre cover på låten?

onsdag 13 januari 2010

Avatar

I slutet av The perverts guide to the cinema för Slavoj Žižek ett resonemang där han menar att den artificiella världen inte är mindre verklig än det som vi kallar verkligheten (irl). En svag pojke som spelar tuffing i ett dataspel brukar beskrivas som en verklighetsflyende stackare som genom mediet kan manifestera sina ideal. Hans identitet i dataspelet beskrivs som inte verklig. Žižek menar att man mycket väl kan hävda att hans artificiella identitet är verklig och sann. Och man kan se det som att hans identitet är fångad i en biologisk varelse som av olika anledningar inte kan leva upp till sina ideal. Efter att ha sett Avatar fattar jag vad Žižek menar.
Jag gillade filmen. Den var gripande, häftig och romantisk. Filmens budskap var fint, och så lättolkat att även jag utan problem kunde fatta det i realtid. Men jag oroas över att hårt arbetande chefer inom råvaruindustrin och ansvarskännande befäl inom försvarsindustrin kan känna sig kränkta över den stereotypa gestaltningen av dem. Jag blev lite imponerad över hur underhållande jag tyckte filmen var, med tanke på att trailern jag sett avslöjade precis hela handlingen fram tills de sista fem minuterna.

Jag valde att se 3D-versionen. Det kändes lite dumsnålt att spara de där extra 40-kronorna och samtidigt missa att se den epokgörande nya 3D-tekniken. Men det är ju en vänlig gest av SF gentemot cykloperna att ändå låta filmen gå upp på biografen i platt format också. Fast jag är lite orolig att det runt om i Sverige finns gott om sparsamma familjefäder som tar med familjen på bio och låter barnen gå miste om den extra häftiga upplevelsen efter att han räknat ut att han sparar sammanlagt 160 kr genom att se det som han beskriver som "den riktiga filmen".
Jag tyckte att 3D:n funkade fint. Långt mycket bättre än i barnfilmen jag såg på Cosmonova i somras. Det ska bli intressant att se hur 3D-tekniken utvecklas i framtiden. Dataanimation som man blev imponerad av för femton år sen kan se väldigt ful ut nu, och jag misstänker att vi om tio år kommer att reagera på att t ex en del bakgrundsbilder ser väldigt platta ut i Avatar.
Rent effektmässigt är illusionen av djup inte så stark. Det är en häftigare upplevelse när saker sticker ut och ser ut att lämna duken. Tyvärr bäddar detta för en utveckling av porrestetiken som jag helst vill slippa. Vi kan väl bara hoppas att porrens viktiga närbilder av köttgrottan kommer att tvinga fram en teknisk utveckling som förbättrar djupet i bilden.

måndag 11 januari 2010

100111

Dagens datum ser mest ut som en liten sträng datakod. Men bakom de anspråkslösa siffrorna döljer sig ett datum som i historieskrivningen kan vara en märkesdag för Malmös humorproduktion. Inte mindre än två viktiga premiärer sker idag.
1. Tankesmedjan i P3.
2. Rikets sal på internet.

söndag 10 januari 2010

Skydd

I ett seriöst försök att informera mig om manligt p-piller surfar jag runt på RFSU:s hemsida. De kommer med chockerande nyheter. Så här skriver de om Avbrutet Samlag:
"Avbrutet samlag är inget att rekommendera om man vill undvika graviditet men det är bättre än ingen preventivmetod alls. Metoden skyddar inte heller mot sexuellt överförbara sjukdomar".
Vad fan? Det kunde de väl ha sagt lite tidigare?
Jag kollar vidare. "P-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar." Va?
Och vidare. "Pessar skyddar inte mot könssjukdomar". "Kopparspiralen skyddar inte mot könssjukdomar".
Det står inget om att abort inte skulle skydda mot könssjukdomar. Jag pustar ut, och slutar leta efter manligt p-piller.

CSI

Varje gång jag har slagit över till Kanal 5 de senaste veckorna har jag hamnat mitt i CSI. VARJE gång! Är det verkligen så bra?

De intellektuellas spatiala orienteringsförmåga i ett tvådimensionellt medium

Pelle Holmgren kopplar datorn till sin projektor och spelar spel med bioduk. Han måste vara världens lyckligaste människa.

lördag 9 januari 2010

Žižek-dagen

Idag vid middagstid samlades jag och fem andra män hos Pelle Holmgren för att ha en liten temadag. Vi skulle se filmen A Perverts guide to cinema, av och med Slavoj Žižek, och sen ha en diskussion utifrån denna. Nu vet jag hur du tänker: "Slavoj Žižek -är inte han den glättigaste av alla östeuropeiska psykoanalytiska kultursociologer?".
Jo. Visst. Men på en lördag måste man väl få släppa loss och bara ha det lite kul.
Jag kände alla som var på plats sen tidigare. Förutom en ung man vid namn Pontus. Pelle presenterade honom som "något av en poet".
-Säg något poetiskt, sa jag.
-Märgelgrav.

Pontus.
Efter att alla kort presenterat sitt eget förhållande till Slavoj Žižek såg vi den två timmar och tjugo minuter långa filmen tillsammans. Det fnissades ibland åt Žižeks läspande talfel, men i grund och botten präglades stämningen av en djup, men inte alls okritisk, respekt för den slovenske tänkaren.
I A perverts guide to the cinema tolkar Žižek en lång rad filmer psykoanalytiskt utifrån sitt Lacanska ursprung, och på sitt vid det här laget karaktäristiska sätt använder han också filmklippen som exempel för mer svepande kulturanalytiska spaningar kring ideologisk överbyggnad och symbolisk ordning i samhället och hur det står i förhållande till vårt eget omedvetna.
Eftersom Slavoj gärna överöser tittaren med slagkraftiga sentenser kan man lugnt säga att hjärnan hade fått en svårsmält måltid efter två timmar och tjugo minuter. Inte minst eftersom det har serverats på sluddrig akademisk engelska med slovensk brytning. Men, vad fan. Žižek är ändå en av världens mest underhållande kultursociologer, och kanske är det just tack vare att han är svårdefinierad, och till synes motsägelsefull, som man gärna återvänder till honom.


Slavoj i A Perverts guide to the cinema.

Nu tänker du förstås att om en Lacansk kulturteoretiker visar film så kommer det att visas en jävla massa utdrag ur Alfred Hitchcock och David Lynch-filmer. Och ja. Det har du rätt i.
Men det som är kul med Žižek är att han gärna hittar andra mindre uttjatade exempel också, från till exempel Star Wars Episode III och Alien Resurrection.

Efter filmen var det många tankar som bubblade upp.
"Anxiety is the only genuine emotion". Vad menar han?
Är det sant att mannen bär med sig sin fantasi som ett objekt i sexakten, medans kvinnan mer är ett subjekt som betraktar knullet ur en narrativ vinkel samtidigt som hon njuter av det?
Och vad menas med att en förverkligad fantasi blir till en mardröm? I exemplet från Vertigo är det förstås tydligt. Men kan det upphöjas till en generell sanning?


Felix Holmgrem, Markus Karlsson och Niklas Hansson.

Det var ingen som protokollförde vårt samtal idag. Så om det var någon av oss som sa något klokt så är risken att världen går miste om något viktigt.




fredag 8 januari 2010

överkompenserande inlägg

Många har hört av sig och frågat varför jag haft ett långt och plötsligt bloggavbrott. Jag har ett bra svar på den frågan: Övermänsklig lathet.
I ett försök att överkompensera denna gudalika tystnad ska jag nu så noggrant jag kan redogöra för vad jag har gjort sedan förra inlägget.

29/12: Spelade Fallout 3 på PS3. Blev färdig med Broken Steel-expansionen och påbörjade The Pitt-expansionen. Slösa inte energi på att vara avundsjuk på mig. Köp spelet du också!
30/12: Åkte tåg till Stockholm. Käkade ostron och oxkind på Restaurang Prinsen tillsammans med min killkompis Fritte. Sen gick vi och såg en pjäs på Dramaten som handlade om gruppdynamik i ett manligt kreativt sammanhang. Pjäsen var bra. Efter pjäsen träffade vi Jonatan Unge. Jag drack gratis kranvatten. Fritte och Jonatan drack starköl. Sen åkte jag hem till Marja. Vi kysstes med tungan.

Fritte på Prinsen.
31/12: Började dagen med att kolla igenom de första åtta avsnitten av Arrested Development, som Evelyn Mok hade fått på dvd i julklapp. Till alla er som har rekommenderat mig den här serien (och ni är många) vill jag säga: ni hade rätt. När ni sa att jag "måste" se den så hade ni rätt. Jag är ganska van vid att folk använder ordet måste ganska vidlyftigt i såna här sammanhang. Men ni hade faktiskt rätt. När jag och Marja kollat igenom första dvd-skivan gick vi och handlade mat, cigarrer och onödigt mycket sprit. På kvällen firade jag, Marja, Evelyn och Sandra Ilar nyårsaftonen genom att äta död kyckling, titta på Jan Malmsjö på TV och spela Buzz och Singstar på min Playstation 2. Alla mina nyårslöften är så snuskiga att jag inte kan berätta dem för någon.


Marja.
1/1: Marja och jag slöade hela dagen. Trots tillgången till all sprit så hade jag ändå druckit måttfullt och kände mig inte alls bakfull. Bara mysigt trött. Vi kollade en hel del på Arrested Development. Den hittills bästa nyårsdagen i mitt liv.
2/1: Slöade med Marja hela dagen. Kollade färdigt på Arrested Development säsong 1. På kvällen träffade vi Aron Flam och Jonatan. Sen gick vi på den engelskspråkiga klubben Laugh at the Liffeys. Några av oss uppträdde. Inte jag, dock. Efteråt gick Marja, jag och Sandra på kafé och pratade om standup. Sen åkte jag och Marja hem och infriade nyårlöften.
3/1: Slöade hela dagen med Marja. Tror att vi kollade på Nicholas Roeg-filmen Performance som jag fått på dvd i julklapp. Åkte på kvällen iväg till Big Ben där en hel del uppträdde. Jag, till exempel.
4/1: Minns inte riktigt vad jag gjorde den här dagen. Slöade med Marja, så klart. Om jag minns rätt så var det också den här kvällen som Marjas bror Lauri hälsade på. Jag minns också att jag hade pysslade en del med Oslipats budget.

Marcus.
5/1: Har mest suddiga minnen av den här dagen. Slöade med Marja. Jag fortsatte också att göra budgeten för Oslipat. På kvällen kollade jag, Marja och Evelyn på Billy Wilders Stalag 17 som jag fick på dvd i julklapp. Vi upptäckte att den tyska dubbningen var ovanligt bra, så vi såg om en del nyckelscener på tyska. Scenerna blev extra roliga på det sättet eftersom filmen handlar om amerikanska fångar i ett tyskt krigsfångeläger under andra världskriget.

6/1: Började dagen med att mysa med Marja. Tog sen tåget hem till Malmö där jag hade möte med Fritte, Erik Börén och Cecilia Ramstedt om Oslipats och Prickpricks vårsäsong. Gick sen hem och befriade slavarna i Pittsburgh (Fallout 3).
7/1: Upptäckte att Johan Sköld hade tagit bort länken till min blogg på Le Blogg Officiell. Detta gjorde mig ledsen, även om det så klart är dubbelt rättvist: 1. Jag har inte bloggat på länge, och jag slutade blogga utan förvarning. 2. På min egen blogg länkar jag varken till Le Blogg Officiell eller till någon annan blogg (av estetiska skäl, och av ingen-nämnd-ingen-glömd-skäl). Eftermiddagen ägnade jag åt att hämta en tågbiljett på SVT, och att sitta på Slottet med Fritte och Nils Lind. På kvällen var jag på Malmö Comedy Festival-möte. Sen gick jag hem och umgicks med de befriade slavarna en stund.
8/1: Ytterligare ett möte om Malmö Comedy Festival. Den här gången bara med Lena Frisk. Sen gick jag hem och fortsatte arbeta med Malmö Comedy Festival. Hamnade sen framför buskisen Bröllop och jäkelskap som gick på TV 4 Plus. Missade början men hängde ändå rätt bra med i handlingen. Jag skrattade inte högt. Men produktionen var proffsig. Kanske är det med buskis som med mycket standup -kanske ska det upplevas live? Till slut var jag så hungrig att jag var tvungen att gå iväg och handla död kyckling. Marja var snäll nog och berättade i telefon hur pjäsen slutade. Ikväll har jag hyrt Charlie Wilsons War, som jag tänker kan vara ett fint komplement till Rambo III, som jag såg för några veckor sen.