lördag 28 februari 2009

Fredag och festande

Igår var jag på Nöjesguidens Prisgala. Konferencieren Amelie Nörgaard gjorde ett jättebra jobb, och DJ:n Erik Börén valde mycket kul musik. Trots detta blev galan en seg upplevelse. Nöjesguiden fattade ett dåligt beslut när de bestämde sig för att avboka Gaby and the guns. Nu fick vi istället bara se utdelandet av priser. Korvstoppningen blev så intensiv att man till slut blev arg på dem som vann.
Publiken var den mest sjövilda jag sett. Jag antar att man får räkna med det när man fyller en salong med människor som alla själva tycker att de borde stå på scen, och först ger dem alkohol.



Amelie Nörgaard.


Efter prisutdelningen gick jag till Slottstaden för att gå på inflyttningsfesten hos Fredric Öslöf och hans nya inneboende Gustav. Lägenheten var full av folk när jag kom, men efter fem minuter hade nästan alla gått. Fredric försäkrade att det inte berodde på mig. Tydligen skulle alla till Nöjesguidens fest som jag precis lämnat. Det verkar som att dagens ungdom har samma omotiverade vurm för den stora balen på slottet som mina egna generationskamrater hade för tio år sedan.
Hos Fredric gjorde jag det klassiska misstaget att dricka grogg i samma takt som jag dricker öl. Starksprit i stora mängder under kort tid är ett effektivt sömnmedel. I morse vaknade jag med alla mina kläder på i Fredrics säng. Men Fredric är en reko kille. Han hade inte utnyttjat situationen. Fredric hade lagt sig på soffan.

På Fredric och Gustavs ytterdörr. Ibland blir telefonklotter så bra att det måste sättas upp.

No Limits vann

Senaste nytt från Teatersportsvärlden är att No Limits vann över motståndarna Jäss i torsdagens match. Efter att konferencieren i sann Al Gore-anda krävde omröstning ledde det oklara röstningsresultatet fram till en i stunden påhittad utmaning där jag fick möta Eva Westerling i en duell om vem som hade lägst status. Jag behövde bara spela naturligt för att vinna.

hajpar inte

Jag har beslutat mig för att inte hajpa Emma Wessleus och Sandra Ilar.
Och det är bara av omtanke om dem själva. Jag tror inte att det är bra för så unga människor. Sjuttonåringar ska i lugn och ro gå färdigt skolan, bråka med sina föräldrar och ta musik på lite för stort allvar. Och framför allt är Emma och Sandra fortfarande så nya på standupscenen att de behöver utvecklas i fred och göra de alla obligatoriska misstagen innan de hamnar i ett sammanhang där de förväntas prestera.
Men herregud. Vilket material de har. Deras material kan tävla med alla mina favoritkomikers. Och de är hälften så gamla. Det räcker med att läsa vad de skriver på sin facebookgrupp för att fatta att framtiden tillhör dem.

Den enda anledningen till att jag inte känner mig passé är att jag aldrig hann slå igenom.

Oslipat gul 2

Som vanligt är Fritte bra på att sammanfatta Oslipatkvällen, så för en fullständigare redovisning hänvisar jag till hans blogg.
Kvällen blev minnesvärd av många skäl. Jag listar ett par saker som jag kommer att komma ihåg i framtiden när jag inte har någon annan att prata med än hemsamariten.


1. Emma Knyckare gjorde sin debut. Det var en ära att kunna erbjuda denna genuint roliga människa en plats att prova på standup. Jag hoppas hon trivs i standupvärlden och fortsätter.


Emma Knyckare.

2. Batman gjorde ett framträdande. Tyvärr var jag ute och köpte tidningen när han var där.

3. Festandet efteråt var som alltid en höjdpunkt. Men det jag verkligen kommer att bära med mig i mitt hjärta för evigt är när jag och Jonatan Unge spelade Singstar när vi kom hem vid tretiden. Vi var ganska jämna, och med tanke på att jag sjungit de flesta av låtarna förr så kan man nog dra slutsatsen att han är bättre än mig. Unge -en blivande revyartist?

4. Frukosten med Jonatan Unge dagen efteråt var fantastiskt trevlig. Som brukligt är lät jag min stockholmsgäst lyssna på Skånepartiets närradio, där Carl P Herslow tog emot lyssnarsamtal. Jonatan tyckte att Carl P Herslow lät trevlig, men att hans åsikter inte var så bra. Detta blev startpunkten till ett långt givande frukostsamtal där vi tog ställning både mot rasism och konformism.

tisdag 24 februari 2009

Typiskt!

Så här kan ett typiskt inlägg se ut på den här bloggen:


Igår kom vårt lag Kung Kobra på delad förstaplats i Tröls Jins Quiz. Jag kan inte ta åt mig någon större del av äran eftersom jag inte kunde komma dit förrän mot slutet av quizet. Men det känns ändå alltid kul med en seger. Även om våra segrar börjar bli slentrian nu.

Idag uppträdde jag på Garva på Harrys. Det gick bra. Jag ska återanvända mitt material om kronprinsessan Victorias förlovning imorgon på Oslipat.
Jag ser mycket fram emot Oslipat. Jag tycker att vi har fått ihop ett väldigt härligt gäng komiker. Det känns roligt att så många av komikerna är nya för vår publik.

I övermorgon ska jag tävla i teatersport med No Limits på Inkonst. Klockan 20 börjar det.

Observera att allt ovan faktiskt är sant. Men jag kommer ändå att kunna copy-pasta det här inlägget många gånger i framtiden. Kanske stryker jag då det där om Kronprinsessans förlovning. Eller så vidgar jag min definition av vad som är ett aktuella skämt, och kör rutinen.

söndag 22 februari 2009

Tre höjdpunkter från Göteborg


Nils Lind och Marja Nyberg på klubb Social.

Höjdpunkt 1.
Humorklubben Bajsnödigt. Bra ståuppkomik och som vanligt trevlig utgång efteråt.


Glad Nils.

Höjdpunkt 2.
Nils Lind lurar systemet. Beställde in nio Chicken McNuggets. Fick tio!



Josefine Jakobsson och Emma Knyckare.

Höjdpunkt 3.
Scenkonstgruppen Bataljonens uppsättning av Caryl Churchills Top Girls var helt fantastiskt bra. Jag har inte sett så bra teater sedan Filippa Bark och Döden.
Caryl Churchill har redan tidigare gett mig en av mina bästa teaterupplevelser. När jag för ungefär fem år sedan såg hennes Far Away som ett elevarbete på Teaterhögskolan i Malmö blev jag helt knockad. Jag har nog aldrig upplevt något lika suggestivt i teatersammanhang.
Jag hade alltså förhöjda förväntningar när jag klev in i Hagateaterns salong. Samtidigt har även jag upplevt min beskärda del av usla teateruppsättningar med krampaktigt skådespeleri och krystad iscensättning. Att gå på teater är alltid en chansning, och när man inte har sett teatergruppen innan så måste man vara beredd på att straffas hårt med plågsam uttråkning.
Men Top Girls var raka motsatsen. Skådespeleriet var genomgående långt över det normala. Bitvis var skådepelarprestationerna rent av häpnadsväckande bra. Regin var också oerhört intelligent. Och pjäsen visade att ett ämne inte blir mindre angeläget för att man låter det vara så komplext som det är. När föreställningen var slut ville jag se mer.
Top Girls behandlar frågeställningar om ideologi och feminism. Bör feminismen vara ett individualistiskt projekt, eller bör den dikteras av solidaritetsmål? De två karaktärer som sakta växer fram som de viktigaste för denna diskussionen är länge i det närmaste nidbilder. Den kallhjärtade karriärskvinnan ställs mot den missunnsamma martyren. Och det är faktiskt snillrikt att deras mänskliga nyanser inte skymtas förrän mot slutet.
Jag vill se uppsättningen igen. Men det kan jag inte. För det var sista föreställningen jag såg.

Men jag får se en av skådespelarna på onsdag. Då gör nämligen Emma Knyckare sin ståupp-debut på Oslipat.

onsdag 18 februari 2009

Texas och jag

Idag anförtrodde Fritte mig med Texas. Medan pappa Fritte stod på scen i Helsingborg fick jag för första gången agera hundvakt.


Texas.

Nu fick jag äntligen praktisera det som jag lärt mig av att kolla på Cesar Millan. På promenaden accepterade jag inte att Texas sprang före mig och jag återtog hans uppmärksamhet vid varje tecken på oro. Tough love.
Hemma hos mig såg vi en film som jag hade hyrt. En komedi om manlig vänskap. Texas somnade när handlingen kretsade kring folk som skadade sig. Han verkade mer uppskatta de mer finstämda partierna i filmen, då kröp han upp mot mig. Soft love.


Texas.

lördag 14 februari 2009

STÖLD!

På Conan O´Brien häromdagen såg jag en komiker uppträda. Han avslutade helt skamlöst sitt framträdande med John Ajvide Lindquists Glada Grisen-rutin från början av 90-talet. Visst, han hade skrivit om den lite så att den handlade om kycklingar. Men om han trodde att han skulle komma undan med det här så trodde han fel. Jag hoppas Johns advokater redan har börjat jobba...



fredag 13 februari 2009

Vad jag gick miste om.

Senaste nytt om vinterkräksjukan är att det numera spekuleras om att viruset muterat. Det kan med andra ord stämma att jag har varit immun. Men att jag inte är det längre.
Ta det som en varning om du går omkring och tror att du är osårbar.
När jag var upptagen med att ha feber hade Oslipat säsongspremiär. Publikrekord. Inte mindre än 400 människor var där! Det är mer än 100 mer än vårt gamla publikrekord.
Läs mer om kvällen här.

onsdag 11 februari 2009

Vinterkräksjukan

Igår klockan tre på natten vaknade jag av att vinterkräksjukan bröt ut. Det är första gången jag drabbas, och jag trodde faktiskt jag tillhörde den delen av befolkningen som är immun. Vinterkräksjukan är allt det som folk berättar om den. Inte ens de värsta skräckhistorierna är överdrivna.

Vid middagstid igår ringde det på dörren. Jag öppnade i morgonrock. En hantverkare berättade att han höll på att spola i lägenheten ovanpå och bad mig hålla ett öga på mitt kök. Jag sa att jag hade vinterkräksjukan. Hantverkaren försvann uppför trappan.
I mitt febersjuka tillstånd valde jag att lägga mig på sängen istället för att vakta köket. Jag var just på väg att somna när jag hörde ett bubblade och kurrande ljud från köket. Jag gick dit och såg diarréliknande gröt tränga upp ur vasken. Det luktade som kloakerna i Mordor.
Jag sprang upp till min granne i min morgonrock och berättade vad som hände. Hantverkaren såg bekymrad ut.
Jag gick ner och lade mig på min säng. Hantverkare kom och gick de närmsta timmarna och de hade nog kunnat sno min TV utan att jag hade reagerat. Sjukdom gör mig tillitsfull, tydligen. Till slut hörde jag hur någon sa att allt nu var fixat, och jag fortsatte att inte bry mig om min omvärld.

Nu ska jag fortsätta ta det lugnt. Ni andra får ha det så trevligt på Oslipat ikväll. Det ser att bli publikrekord!

söndag 8 februari 2009

Requiem för Östergatan

Igår var jag på fest på Östergatankollektivet.
Det enda stället i Malmö som jag skulle vilja K-märka.


Wienska Palatset.


Trappuppgång.

Kollektivets nyaste medlem, Karin, firade sin födelsedagsfest. Jag hade ingen aning om att hon fyllde år. Jag har aldrig träffat henne. Men jag kände mig ändå fullkomligt välkommen. Som alltid på Östergatan.



För elva och ett halvt år sedan startades kollektivet. En grupp unga kulturarbetare hittade Malmös finaste lägenhet i Wienska Palatset och bestämde sig för att bo där.
Jag har ingen aning om de hade några visioner för kollektivet. Men det blev snabbt en av de viktigaste platserna i Malmös kulturliv. Enligt mitt hjärta den allra viktigaste.


Jag.

För elva år sedan besökte jag Östergatankollektivet för första gången. Det var den första i en lång serie nyårsfester som alla kan tävla med Den Store Gatsbys tillställningar.
Jag minns inte vem som tog mig till festen. Kanske var det någon som jag nu tappat kontakten med. Det spelar ingen roll nu. Jag fick en ny vän den natten. Östergatankollektivet.



Jag har fortfarande inte lyckats lära mig hur många rum lägenheten har. Är det nio?
Plus kök och två badrum.



Markus Karlsson.

Under åren har många hyresgäster kommit och gått. Men lägenheten har alltid haft samma själ. Det har varit ett hem åt oss alla.
Petter är den enda som varit med redan från början. Men eftersom han varit borta tre år så är Markus den som bott där längst sammanhållande tid. Han flyttade in för tio och ett halvt år sedan.

Kollektivet dör om tre månader.


Rymdraketen.



Hans Appelquist, hyresgäst sedan sju år tillbaks. Pelle Holmgren, vän till kollektivet.


Igår: Det senaste skvallret om Fredrik Ekelund. Författaren. Inte Sydnytt-reportern.




De senaste elva åren. Ett hem. Repetition av sketcher. Sällskapsspel. Kortfilmsinspelning.
Musikvideoinspelning. Tokigt ambitiöst mysteriespel.

fester fester fester



Klaus Ferdinand Hempfling. "Sjukt stor i hästvärlden" enligt Markus.


För ett år sen tog nya hyresvärdar över Wienska Palatset.
De hade en vision. Att dela upp lägenheten i flera små lägenheter. Renovera. Och tjäna mer pengar.
Jag tänker inte ens låtsas att jag vill ge en rättvis bild av konflikten som uppstod.
Låt mig bara sammanfatta den med att det är sant att hyresvärden först rätt och slätt försökte kasta ut kollektivet utan någon större motivation. När det inte gick övergick de till att ljuga och påstå att kollektivet hyrde ut delar av lägenheten svart.
Kampen för kollektivet har varit en slitsam kamp för de boende. Det senaste budet var att de skulle erbjudas att flytta in i en av de mindre lägenheterna efter renoveringen och styckningen. Till mycket högre hyra än vad de har nu. Hyresnämnden sände signaler om att de tänkte acceptera detta erbjudande. Kollektivets medlemmar gav upp.


Rent objektivt är det väl tveksamt om det är rimligt att bli mer upprörd över det här än när en källarmoské kastas ut från sina lokaler i Rosengård. Men mordet på Östergatankollektivet tar jag personligt. För det är mitt Arkadien som jag ser raseras.
Ändå har jag aldrig tillhört kollektivets flitigaste besökare. Men kollektivet är ändå en del av mig. Att det nu dör känns som själslig amputation.



En bitterljuv konsekvens av att kollektivet kastas ut är att de har utlovat att det ska bli gott om fester och arrangemang innan de flyttar. En karneval innan slutet. Vi kan se fram emot en magisk vår.



Igår:
Marcus: -Vi borde ha en fest där vi spelar upp scener från Brideshead Revisited.
Markus: -Då vill jag göra trappscenen.





Vi hade aldrig rätten att tro att det skulle vara för evigt.
Vi hade aldrig någon känsla av att verkligheten skulle komma ifatt oss.
Vi hade aldrig tråkigt.



Här är en hemmavideo från Östergatan:


fredag 6 februari 2009

Jan, Stellan och Benny

Jag sitter och läser Kringlans blogg. Han skriver om Benny Haag, som i sin karriär bland annat har spelat 740 föreställningar av monologen Ondskan.
En tanke slår mig. Om Jan Guillou hade synpynkter på att Stellan Skarsgård skulle spela Hamilton, hur starkt måste han inte då har reagerat när han fick reda på att Benny Haag skulle ta sig an hans alter ego?

Musikquizen

Det finns två sätt att få äran att hålla i ett musikquiz på På Besök.
1. Vinn tävlingen ärligt. Priset består i att man får vara quizmaster nästa gång. Om man vill.
2. Stanna kvar efteråt. Nätverka. Prata med arrangören. Lisma och ställ dig in.

Om en månad, den 5:e mars, kommer jag att vara quizmaster på På Besöks Pop Quiz.

måndag 2 februari 2009

The Force Unleashed

Man är ingen nörd bara för att man blir irriterad på folk som blandar ihop Jango Fett och Bobba Fett.

Fast å andra sidan känner man sig inte bara tuff när man blir helt genomsvettig av att spela Wii.